szerda

Elérkezvén 14178 lakosú Einsiedelnbe ...

http://www.sacred-destinations.com/switzerland/images/einsiedeln/resized/black-madonna-officsite.jpg

A →Santiago de Compostelába vezető zarándokutak egyik találkozási pontja. A 8-9. sz: Reichenau kolostorából Szt Meinrad remete élt itt, akit a hagyomány szerint 861: megöltek. Az egykori kegykápolnát 948: szentelték fel. A 12. századból már ismert legenda szerint a kápolnát maga Krisztus sztelte fel Mária tiszteletére, s ezt álmában jelezte is a püspöknek, aki a felszenteléstől ezért eltekintett. - →Búcsújárás a 14. század elejéig vezethető vissza. 1350-től a svájci államszöv. nemzeti kegyhelye. A 18. század: 125 plébánia vezetett zarándoklatot Einsiedelnbe. 1861: Szt Meinrad halálának 1000. évfordulóján nagy ünnepségeket tartottak. A 20. század: egyes ünnepeken a búcsúsok száma elérte a kettőszázezret. ~be a 19-20. század: hazánkból is többen eljutottak az éremgyűjteményekben található →kegyérmek tanúsága szerint. Hazai filiációja →Máriaremete. Főbb búcsús ünnepei: áldozócsütörtök, pünkösd, Nagyboldogasszony, Rózsafüzér Királynője, Szt Meinrad ünnepe. B.G.

Három máriás búcsújáró (~, Lourdes, Maria-Taferl). Bp., 1928. - Kriss, Rudolf-Rettenbeck, Lenz: Wallfahrtsorte Europas. München, 1950.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Kloster_Einsiedeln_001.jpg
http://www.heiligenlexikon.de/Fotos/Meinrad-Einsiedeln.jpghttp://www.sacred-destinations.com/switzerland/images/einsiedeln/resized/eos_d2b_058.jpg




Továbbiak:


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése