péntek

Mezőkövesd Jézus Szívének búcsújáróhelye

A híres Matyóföld fővárosa, Mezőkővesd Jézus szentséges szívének buzgó zarándokünnepségeiről is nevezetes. A város Jézus Szívéről elnevezett templomát 1922-ben kezdték építeni, majd a Jézus társasági atyák letelepedésének évében, 1923-ban föl is szentelték, és megrendezték az első káprázatos Jézus Szíve körmenetet (szívbúcsú), melyen részt vett a pápai nuncius, sőt Magyarország kormányzója is. Volt idő, amikor harmincötezer zarándok jelenléte szentelte meg a búcsús napot. Még napjainkban is tízezer körül van a búcsúsok száma a Jézus Szíve ünnepét követő vasárnapon Az ünnepségek már szombaton este megkezdődnek a templom és a plébánia belső udvarában, a szabadtéri oltárnál bemutatott szentmisével, szentbeszéddel. Ezután éjjel tizenegy óráig szentségimádást tartanak, majd a kegytemplomban egész éjjel népi ájtatosságok kíséretében virrasztanak a hívek. Jézus Szíve vasárnapján reggel öt órakor tartják a kegyoltárnál az első szentmisét, majd hat, hét és nyolc órakor a szabadtéri oltárnál mutatják be ismételten a legfölségesebb áldozatot. Az ünnepség fénypontja a tízórai szentmise, és az azt követő nagy körmenet. A búcsúsok délután kettőkor végzett litániájával ér véget a fenséges, ,,országos méretű szentszív-búcsú".
Maga a körmenet rendkívűl impozáns, külsőleg is mutatós és látványos az ezer színben pompázó matyó jellegzetességekkel A kegytemplomot a jezsuita atyák 1950-ben kénytelenek voltak állami parancsra elhagyni, de ennek ellenére a lelkipásztorok és hívek buzgósága révén folytonosan fejlődik, szépül és gyarapszik Jézus Szívének magyarországi búcsújáró helye. A templom belső festése, freskói a híres mezőkövesdi festőművész, Takács István mesterműve 1978-ból. Témája a tarka népviseletben vonuló Jézus Szíve körmenet, előtte a Matyó Madonnával. A freskó alatti fölirat a kedves Jézus Szíve ének refrénje: „Jézus Szíve, légy áldott! Jöjjőn el az országod!"
A kegytemplom a városon átvonuló hármas főútvonal mellett fekszik, kissé beljebb az országúttól. Az Egerből érkező út majdnem a templommal szemben torkollik a főútba. A vasúti állomástól egy kilométernyire van a kegytemplom, de helyi autóbuszjáratok segítenek a kegyhelyhez való gyors megérkezésben.
(Forrás: Ipolyvölgyi Németh J. Krizosztom:
Búcsújárók könyve Novitas b. Kft.
Balassagyarmat, 1991. 196.old.)



Ének
(dallama: Mária buzgó hívei)
1. Egyesüljön minden hű szív, mely az Úr Jézushoz hív!
Jertek a szent oltárához, az ég és föld Urához!
Fehér ostya szent színében jelen van itt csodaképpen!
Jézus Szíve, ó, légy áldott! Jöjjön el az országod!

2.Áldó kezeit kitárja, hódolatunkat várja.
Boruljunk le őelőtte s fogadjuk meg örökre:
Hithű gyermekei leszünk! Érette mindent megteszünk!
Jézus Szíve, ó, légy áldott! Jöjjön el az országod!

(Forrás: Ipolyvölgyi Németh J. Krizosztom:
Búcsújárók könyve Novitas b. Kft.
Balassagyarmat, 1991. 196.old.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése