péntek

Baja Bácska népeinek közös búcsújáróhelye

Baja Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai főegyházmegyében fekszik, a magyarországi Bácska gazdasági és kulturális köz- pontja. A Máriakönnye vagy Vodica búcsújáró hely néhány kilo- méterre a várostól délre található.
A kegyhely eredetéről szóló legendák a XVIII. századba nyúl- nak vissza, s már kezdettől együtt említik a katolikus magyarokat és az ortodox szerbeket. Ez fejeződik ki a kettős, magyar-szerb névadásban is.
Egyik legendaváltozat szerint egykor egy szerb és egy magyar diák vándorolt ezen a tájon. Farkasok támadták meg őket. A közelben egy magas fán egy Mária-képet pillantottak meg. Máriához fohászkodva megmenekültek. A fa közelében két forrást vettek észre. Elhatározták, hogy a forrásokat saját vallásuk szerint Szűz Mária tiszteletére szentelik. Azóta valóban az egyik forrás- nál az ortodox szerbek, a másiknál a katolikusok: magyarok, németek, bunyevácok, szlovákok ájtatoskodnak.
Egy másik legendaváltozat szerint egy vándorlegény pihent le az alatt a fa alatt, amelyen a Mária-kép függött. A szomorú sorsán bánkódó legény azt vette észre, hogy a kép könnyezni kezd, s Mária könnyeiből forrás fakadt.
A források mellé Schmidt Sebestyén mézesbábos és felesége építtetett egy kis kápolnát. Ide is temetkeztek, a templom belsejé- ben megőrződött sírkövük. A domboldalban kiépített források- hoz lépcsőn lehet lejutni. A múlt század második felében készült el a kálvária, s a templom közelében álló Mária-szobor. A kegykápolna fenntartásáról Baja városa gondoskodott. A kápolna közelében állandó őr, sekrestyés lakott.
Fő búcsúja Kisasszonykor (szeptember 8-án) van.
Vodica Máriakönnye kegyképe ismeretlen festő alkotása a XVIII. század végéről, vagy a XIX. század elejétől. Az olajké- pen Mária feje fölött aranyozott korona látható. A kép nem a Segítő Szűzanyát (Mariahilf) ábrázolja, hanem a prágai Szent Vitus-székesegyház 1400 körüli kegyképével mutat rokonságot (Szilárdfy Zoltán).
A világ zajától távoli, szép természeti környezetben lévő kegy- hely alkalmas a lelki elmélyedésre. Hétvégi családi séták, kirán- dulások célpontja is lehet.
Baja vasúton a Kiskunhalas - Baja - Bátaszék vonalon, közúton pedig az 55-ös számú főútvonalon érhető el.
(Forrás: Barna Gábor: Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon Panoráma, Budapest, 1990. 30-31.old.)

1.Ezer veszélyben, Szűzanyám, Te védj meg engemet!
Ha látod síró gyermeked, töröld le könnyemet!
Anyám, Anyám, ó jó Anyám, csak Benned bízom én,
Hogy szent Fiadhoz elvezetsz, ha éltem véget ér.
2.Mária, tenger csillaga, feléd tekintek én,
Ha ver az élet vihara, sorsom rád bízom én.
Vezess az ingó habokon, hogy ha majd partot ér,
Lehessek égi honodban örörkre boldog én.
(Forrás: Ipolyvölgyi Németh J. Krizosztom:
Búcsújárók könyve Novitas b. Kft. Balassagyarmat, 1991. 27.old.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése